Soluția ”deșteaptă” pentru facturi mici la energie electrică și gaze naturale: vine direct de la ministru
Românii plătesc facturi la utilități din ce în ce mai mari, iar valoarea acestora nu face decât să crească și mai mult în lunile care urmează. Ne apropiem cu pași repezi de un dezastru, iar soluția oferită de ministrul Energiei este cel puțin copilărească, dacă nu terifiantă.
În mijlocul unei crize energetice fără precedent pentru populația din România și o mare parte din Europa, autoritățile române caută numeroase soluții pentru a întinde o mână de ajutor românilor. În același timp, oficialii guvernamentali vin cu sfaturi și constatări. Cel mai recent set de declarații ale ministrului Virgil Popescu este construit în jurul faptului că ”nu trebuie să existe profitor de pe urma crizei energetice”. Din acest motiv, a fost adoptată hotărârea guvernamentală care, de la 1 februarie 2020, se reflectă în plafonarea prețurilor la utilități și compensarea facturilor.
Plătești prea mult, consumă mai puțin, te sfătuiește ministrul
În timp ce românii se dau peste cap să-și plătească facturile la utilități și mulți dintre noi vor ajunge să profite de faptul că furnizorii nu au dreptul să-ți taie alimentarea cu energie pe motiv de neplată, ministrul Energiei ne sfătuiește să fim cumpătați, mai moderați în ceea ce privește consumul de energie.
„Nu vrem să existe profitori de pe urma crizei energetice și anumiți intermediari să câștige. Am aprobat în Guvern un proiect de ordonanță și de la 1 februarie venim în sprijinul românilor cu mai mult, practic ridicăm plafonul de consum la energie electrică de la 300 la 500 kW și la gaze naturale de la 200 la 300 mc. Cred că ar trebui să ne obișnuim și noi să nu mai fim așa pro-consum, să încercăm să fim mai moderați. Cei care consumă până în 50 0kW vor plăti 0,68lei/kW, cât plăteau și înainte, iar pentru cei care consumă mai mult, plafonul scade de la 1 leu, la 0,80 lei/kw”, a arătat Virgil Popescu.
În același context al unei intervenții la B1 TV, ministrul a oferit câteva detalii suplimentare legate de mecanismul de scădere al facturilor la energie electrică. „Deci pentru un consumator care înainte consuma să zicem 400 kW, pe vechea lege pentru consumul din ianuarie nu se încadrează în consum, îi vine plafonul de 1 leu, factura o să îi vină 400 de lei în ianuarie, iar din februarie vine 400 de kW, înmulțit cu 0,68lei/kw pentru că se încadrează în consum și se aplică discountul și vine 272 lei factura. Observăm o diferență substanțială”, a declarat Popescu. Nu în ultimul rând, ministrul a atras atenția asupra faptului că procesul de schimbare al furnizorului de energie s-a simplificat semnificativ, iar aceasta este de asemenea o soluție.